De voormalige gemeenten Spijkenisse en Bernisse vormen sinds de samenvoeging op 1 januari 2015 de gemeente Nissewaard. De jonge gemeente wordt gekenmerkt door zowel het stedelijke gebied van Spijkenisse als door de landelijke dorpen in het polderlandschap van voormalig Bernisse. Als blijk van verbondenheid met het landelijke en agrarische gebied van voormalig Bernisse prijkt het beeld van het paard Bucephalus langs de rivier de Bernisse bij het dorp Heenvliet.

De paardenmarkt in Heenvliet is een van de vele evenementen die ieder jaar in Nissewaard plaatsvinden. Dit evenement kent een traditie die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. De gemeente is er dan ook trots op dat het beeld van Bucephalus zo’n prominente plek heeft gekregen langs de rivier De Bernisse en langs de belangrijkste toegangsweg op het eiland Voorne-Putten. Een betere plaats voor het beeld had men niet kunnen bedenken.

Impressie van de onthulling van het beeld door burgemeester Salet van Nissewaard op 10 oktober 2016

Film: Roel van Deursen

Het gedicht De paarden van Achilles van de Griekse dichter K.P. Kaváfis dat burgemeester Salet ten gehore bracht bij de onthulling, komt uit de bundel Verzamelde Gedichten  vertaald en ingeleid door G.H. Blanken, pagina 43. Uitgever Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam 1977.